Type and press Enter.

Zapraszam do mojego świata

Szef kuchni

Moja podróżnicza dusza nie zna granic – jednego dnia zaczarowane krajobrazy fiordów, innym razem francuskie winnice i świeżą bagietka o poranku. Każde odwiedzone miejsce, to dla mnie inspiracja do tworzenia nowych, unikatowych dań, którymi pragnę się z Państwem podzielić.
Szef kuchni

Szef Jacek Majcherek

ur. 12 września 1981 r. w Gdańsku
Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Gdańsku, Technik Technolog Żywienia – specjalista żywienia zbiorowego.

Swoją karierę zawodową rozpoczął w 2000 roku od pracy w szpitalnej kuchni po czym przeniósł się do małej restauracji w centrum Gdańska a w 2004 roku wyjechał do Wielkiej Brytanii, gdzie pracował przez 5 lat zaczynając od młodszego kucharza kończąc na stanowisku Szefa Kuchni. Miał przyjemność brać udział w kwalifikacjach do Young Chefs Chellenge oraz być na tygodniowym stażu w Chelsea w Londynie u Gordona Ramsaya. Po powrocie do kraju w 2009 roku pracował między innymi w Qubus Hotel, Hilton Hotel w Gdańsku po czym wyjechał na kilka miesięcy do Norwegii i pracował dla Statoil oraz Adecco Norge, podczas tej pracy udało mu się dostać na staż do najbardziej nagradzanej restauracji świata – Kopenhadzkiej Nomy 3* Michelin – pracował tam przez prawie 3 miesiące poznając tajniki kuchni skandynawskiej .
Kariera
Po powrocie do Polski współpracował z Łukaszem Toczkiem w restauracji Metamorfoza w Gdańsku a później przeniósł się do Torunia, gdzie przejął stanowisko Szefa Kuchni w restauracji Szeroka no9 (debiut roku w 100 BEST POLAND RESTAURANTS). Następnym jego krokiem w karierze był powrót do Trójmiasta i praca w Restauracji White House – najpierw z Mariuszem Pieterwasem a później jako Szef Kuchni, gdzie otrzymał 1 czapkę w Przewodniku Gault&Millau. Przez 2 lata był Szefem Kuchni w Sopockim Crudo. Brał udział w 4 edycji Top Chef w Polsce oraz zdobył srebny medal w kuchni regionalnej na Olimpiadzie Kulinarnej w Erurcie. W 2018 jako Szef Kuchni w Bistro Słowacki w Gdańsku otrzymał 1 czapke Gault&Millau oraz debiut 2017 roku w 100 Best Poland Restaurants, finalista najbardziej prestiżowego konkursu indywidualnego Bocouse Dor w Polsce. Miłośnik kuchni regionalnej opartej o fundamentach kuchni francuskiej a zarazem pasjonat, podróżnik oraz miłośnik cukiernictwa. W latach 2018-2021 był szefem kuchni w Hotelu Mistral Sport w Gniewinie, opracował koncept restauracji Smaki Natury z którą zdobył 4 widelce w Poland 100 Best Restaurants.